Winters recept: gevulde paprika
10-12-2017 om 4:15 - Geplaatst door: Ellen Vink


 

Het is koud en het sneeuwt. Wat is er dan na een winterse wandeling lekkerder dan om thuis in de keuken te kokkerellen en te experimenteren met verschillende recepten voor het kerstdiner. Inderdaad, daar kan wat mij betreft niets tegen op!

Op deze zondag deel ik graag een van mijn favoriete recepten en inmiddels een echte kerst klassieker bij ons in de familie, de gevulde paprika! 

Paprika's zijn ontzettend gezond en in allerlei verschillende kleuren verkrijgbaar. Wist je dat er zelfs paarse paprika’s zijn? De kleur heeft te maken met de rijpheid. Zo is een groene paprika nog onrijp en daardoor wat minder zoet. De rode en gele paprika’s daarentegen zijn een stuk rijper. Maar niet alleen de kleur en smaak is anders, ook de voedingswaarden verschillen per paprikasoort. Zo bevat de groene paprika minder vitamine E en vitamine C dan de rode. De rode paprika bevat zelfs de meeste vitamine C van alle meest gegeten groentes in Nederland! Daarnaast is paprika rijk aan vezels, vitamine B en mineralen. 


De paprika zal dienen als het omhulsel van het gehele gerecht. Je kunt eigenlijk volledig zelf bedenken waarmee je de paprika vult. Kies je voor gekruid gehakt of ga je voor vegetarische variant met verschillende soorten groenten? De keuze is aan jou, je kunt de gevulde paprika zo gezond maken als je zelf wil!

Ter inspiratie deel ik vandaag een vegetarische variant afgetopt met geitenkaas.

Wat heb je nodig?

- Paprika’s (de kleur is aan jou)
- Uien
- Champignons
- Knoflook
- Verse spinazie
- Geitenkaas
- Geraspte kaas (30+)
- Tijm
- Nootmuskaat
- Peper en zout
De hoeveelheid is afhankelijk van hoeveel paprika’s je wilt vullen.


Wat moet je doen? 

1. Verwarm de oven voor op 200 graden

2. Was de paprika

3. Snijd de bovenkant van de paprika los en verwijder de zaadlijsten

4. Fruit de ui en de knoflook. Voeg de champignons toe en vervolgens de spinazie (mee bakken tot het geslonken is)

5. Bestrooi met nootmuskaat, tijm, peper en zout naar smaak

6. Vebrokkel de geitenkaas door het mengsel

7. Vul de paprika’s

8. Bestrooi de bovenkant van de paprika’s met geraspte kaas

9. Zet de paprika’s in een ingevette ovenschaal 20 minuten in de oven